A FI SAU A NU FI INTOLERANT NON-CELIAC LA GLUTEN?

Intelegerea modului in care noi oamenii digeram glutenul este work in progress, deci nu te baza sa găsesti un raspuns clar la intrebarea daca să mai consumi gluten, în lipsa diagnosticului  neechivoc de boala celiaca, dar în prezența unor simptome.   Cumva, abordarea intoleranței non-celiace la gluten s-a blocat o perioada in jurul ideii, ca […]

Microbiota intestinală și starea de bine fizică și mentală

Partea 2 Intestine agitate, anxietate și stress Sunt mai mult de 40 de ani de când literatura de specialitate prezintă efectele stresului asupra microbiotei. Expunerea la stresorii sociali de exemplu de 2 ore reduce proporțiile principalelor familii de bacteri, iar stresul prenatal a fost asociat cu un microbiom infant predipspus inflamației.(Galley et al., 2014) Bacteriile […]

Chifle simple din linte fără gluten

Desi boala celiacă are prevalența destul de mică în populație, în ultimii ani din ce în ce mai multe persoane adulți sau copii experimentează simptome digestive la ingestia de produse ce conțin gluten. Astfel, dieta fără gluten a devenit populară, iar alimentul cel mai dorit a fi evitat este pâinea. Variante înlocuitoare sunt deja disponibile, […]

Microbiota intestinală și starea de bine fizică și mentală

Microbiota intestinală și starea de bine fizică și mentală Partea 1 Cel mai probabil ai auzit deja despre microbiom, creierul din intestin, testele de microbiom, echilibrarea microbiomului, ai vazut si poate ai si testat suplimente probiotice, poate ai facut si muraturi în casă. Studiul microbiotei are un potențial imens și deschide noi căi de intervenție […]

De ce să lucrezi cu un dietetician?

    Sigur, am putea spune că de când lumea și pământul oamenii s-au hrănit fără a avea nevoie de educație nutrițională. Dar toate s-au schimbat, mediul nostru se schimbă cu o viteză uimitoare, multe schimbări nefiind benefice de la poluare la hrană, expunerea la poluare și stress. Iar organismul nostru nu s- a putut […]

Copiii noștri și pericolul din umbră OBEZITATEA

Desease runs in the family, because habits stay in the family. Trend ascendent pentru obezitatea infantilă In condițiile alarmante ale creșterii la nivel mondial a cifrelor obezității, România înregistrează de asemenea  cifre îngrijorătoare în ce privește prevalența supraponderii și obezității implicit, cu predilecție la nivelul de vîrstă școlară.(Pop et al., 2021) Obezitatea la copii este […]

Beneficiile dietei plant based

Beneficiile dietei plant based Beneficiile vegetalelor sunt deja recunoscute, majoritatea ghidurilor alimentare recomandă un consum de vegetale zilnic de 375-450g/zi (din care minim 80-100g vegetale crude), target cu greu atins printr-o dietă clasică. Desi un număr de grupe alimentare par să influențeze riscul de diabet zaharat tip 2 analizate separat, însă rolul dietei asupra stării […]

Cum susținem în familie copilul supraponderal?

Pentru a combate sau preveni problemele de greutate ale copiilor este necesară implicarea întregii familii. In condițiile alarmante ale creșterii la nivel Mondial a cifrelor obezității, România înregistrează de asemenea  cifre îngrijorătoare în ce privește prevalența supraponderii și obezității implicit, cu predilecție la nivelul de vîrstă școlară.(Pop et al., 2021) Obezitatea la copii este definită […]

Minimalist Plant Based

Ce este dieta bazată pe vegetale plant based (PB) De la dieta tradițională la paleo, keto, low carb, vegană aflăm diverse pattern-uri alimentare si suntem tentați să le adoptăm pentru a o afla pe cea potrivită nouă. Dieta bazată pe vegetale nu este o dietă restrictivă, este un fel de a ne hrăni sustenabil. Nu […]

Evităm sau nu glutenul?

Este un topic ce provoacă o dezbatere încă fără consens. Fie că un intestin cu o flora microbiană perturbată favorizează reacțiile la gluten, fie că glutenul promovează aceste dezechilibre la nivelul intestinului, oul sau găina kind of question.   CE ESTE GLUTENUL? Glutenul este o familie de proteine ​​găsite în grâu, orz, secară și speltă. […]