Desi boala celiacă are prevalența destul de mică în populație, în ultimii ani din ce în ce mai multe persoane adulți sau copii experimentează simptome digestive la ingestia de produse ce conțin gluten.
Astfel, dieta fără gluten a devenit populară, iar alimentul cel mai dorit a fi evitat este pâinea. Variante înlocuitoare sunt deja disponibile, dar adecvarea lor nutrițională este încă neclară.
Concluziile actuale ale studiilor afirmă ca pozitive beneficiile excluderii grâului din dieta pacienților simptomatici cu fond disbiotic, deși mecanismele care produc beneficiile nu sunt cunoscutsau cel puțin nu unanim acceptate.
Dacă ai decis să adopți, sau alt membru din familia ta, o dietă care să evite glutenul (deci nu eliminare care necesită o abordare complexă) în afara contextului bolii celiace, recomandarea mea este să alegi pâine din cereale, pseudocereale sau alte vegetale (da, este pâine și din linte, cartof) care nu conțin în mod natural gluten. Motivul este procesarea intensivă a cerealelor cu gluten pentru înlăturarea acestuia. Așadar, poți alege pâine din quinoa, hrișcă, linte, mei și probabil sunt mai multe.
Pentru că am testat și eu pentru mine și în general am feeback consistent de la mămici cu copilași cu intoleranțe, știu că nu ușor și vor curge valuri de făină până la o un produs finit rezonabil
Las aici aceste chifle de linte care neașteptat pentru o leguminoasă, chiar sunt gustoase, mai ales calde.
Ce avem nevoie?
o 200 gr linte (24 de ore la înmuiat, stoarsă bine în pânza)
o 60 ml apa
o 1 lingură ulei masline
o 1/2 lingtza sare
o 20 g psyllium husk
o 1/2 ling suc de lămâie/oțet de mere
o 1/2 lingtza bicarbonat
Cum le pregătim?
• lintea înmuiată pentru 12 ore si stoarsă bine cu 60ml apa, ulei, sare se pune la blender până se face pastă.
• transferi intr-un bol si adaugi psyllium măcinat si amesteci. Ar trebui să se mai întărească puțin consistența. Se lasă deoparte 15 minute.
• la vedere, deasupra amestecului, pui bicarbonat, peste el arunci oțetul/sucul, încât sa facă reacția chimică, apoi amesteci.
• formăm chiflele, pe hârtie in cuptor, 50 min, 180 gr C
Consistența trebuie să fie destul de greoaie, dacă e fluidă mai adăugăm psylium.
Depozitare in pungi de hărtie 3 zile la frigider sau într-o casrolă la congelator.