Eat Food. Not Too Much. Mostly Plants.

“Nothing will benefit human health and increase the chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet.”

Einstein

Nutriția e un domeniu vast, la orice pas sunt informații despre nutriție, noi perspective sau concepte de dietă (nr DIÉTĂ1, diete, s. f. Regim alimentar care elimină sau limitează consumul unor alimente sau băuturi în scop profilactic sau terapeutic. [Pr.: di-e-] – Din fr. Diète) ce aduc confuzie.

De la dieta tradițională la paleo, keto, low-carb, vegană, flexitariană aflăm diverse pattern-uri alimentare și suntem tentați să le adoptăm pentru a o afla pe cea potrivită nouă.

Pare copleșitor, dar nutriția nu trebuie să fie atât de complicată. Poate primul pas e să ne întoarcem  spre natură, natural, firesc. Nu întâmplător alimentele asociate cu cele mai mari beneficii pentru sănătate, sunt de origine vegetală, simple, naturale  și cu cel mai mic impact asupra sănătății planetei noastre și lumii de mâine a copiilor noștri.

Dacă ai fost tentat să afli mai mult despre conceptul de nutriție bazată pe vegetale, minimalistă, aici poți să afli mai multe răspunsuri.

Plant based

Un mod flexibil și simplu de hrănire cu accent pus pe vegetale, pentru transformarea realistă a sănătații tale

  • Îmbunătățirea compoziției corporale și echilibrarea greutății
  • Scăderea riscului cardiovascular
  • Creșterea sensibilității la insulină, reversia insulino-rezistenței
  • Risc mai mic de prediabet și reversia diabetului tip 2
  • Prevenirea riscului de boli cronice
  • Longevitate de calitate (Citește mai mult)

Sănătatea prin puterea plantelor

Principalele componente bioactive din alimentele vegetale neprocesate, fibre dietetice, fitosteroli, polifenoli, minerale nesodice, antioxidanți puternici, grăsimi nesaturate, intervin prin multiple mecanisme în susținerea stării de sănătate. Efectul protector se produce într-o sinergie și complementaritate încă neînțelese pe deplin de știință. 

Deși beneficiile vegetalelor sunt deja recunoscute, iar majoritatea ghidurilor alimentare recomandă un consum de vegetale zilnic de 375-450g/zi (din care minim 80-100g vegetale crude) acest target este cu greu atins într-o dietă tradițională marcată de impactul alimentației moderne.

Haide să aflăm întâi
cum abordezi tu sănătatea

Modificarea comportamentelor alimentare este una din cele mai mari provocări. 

Alegerile alimentare sunt rezultatul unui număr de factori de interacțiune a stilului de viață, culturali, psihologici, economici, sociali și emoționali. Pentru fiecare dintre noi este un timp și un loc când transformarea poate avea loc.

  • Îți asumi responsabilitatea pentru sănătatea ta?
  • Te angajezi personal în gestionarea modelului alimentar propriu sau al familiei?
  • Accesezi surse valide de informare?
  • Menținerea sănătății și calității vieții tale este un obiectiv principal pentru tine?
  • Vrei să adopți un stil de a te hrăni simplu și nutritiv?
  • Îți pasă de lumea de mâine, de viitorul copiilor noștri?

Healthy Mom

Sport Addicted

Longevity Seeker

Busy Health Seeker

Conscious
Health Seeker

Află arhetipul tău care te ghidează în
comportamentele cu impact asupra stării de sănătate

Arhetipul este un tipar care se dezvoltă pe baza experiențelor și geneticii noastre unice.

constă într-un set de comportamente care apar din subconștientul nostru colectiv ca rezultat al tuturor experiențelor noastre personale.

ne definește modul în care ne raportăm la circumstanțele de viață, inclusiv la sănătate.

Pentru a ști ce instrumente și practici ai nevoie să integrezi pentru a păstra sănătatea în viața ta

Programul individual minimalist plant based

Dacă crezi că e timpul tău să-ți îmbunătățești sănătatea, sunt aici pentru a te ajuta printr-o resetare blândă, dar puternică, care elimină efectele negative ale alimentelor procesate și dietelor restrictive, bazată pe puterea alimentelor vegetale.

Învață cu mine cum să adaugi cu ușurință mai multe vegetale în meniul zilnic

Cum este structurat programul individual minimalist plant based

Faza 1: SIMPLIFICĂ

Evaluarea modelului alimentar actual

Ghidaj fundamental despre nevoile nutriționale generale, macronutrienți, micronutrienți

Recunoașterea, analiza, investigarea sabotorilor ce intervin în menținerea unui model alimentar preponderent plant based

Identificarea și diferențierea între foamea din lipsa de resurse de energie și foamea din deficit de nutrienți

Ințelegerea principiilor fundamentale pentru ca o masă să fie sățioasă, nutritivă și să includă și alimentele favorite

Learning outcomes CUNOAȘTERE ( înțelegerea noțiunilor relevante despre alimentația bazată pe vegetale)

Faza 2: TESTEAZĂ

Testarea răspunsului corpului la un model alimentar plant based

Observarea  modului în care alimentele afectează corpul, energia vitală

Înțelegerea situațiilor sociale sau emoțiilor ce sabotează consecvența

Acceptarea ritmului propriu de integrare a noilor cunoștințe și practici de sănătate

La nevoie recomandare de suplimente alimentare și teste genetice sau de microbiom 

Behavioural  outcome  DISCIPLINA

Faza 3: TRĂIEȘTE SCHIMBAREA

 Inveți zi de zi despre relația cu hrana, observi cum simptomele tale prezente, fiziologia etapei tale de viață, climatul în care trăiești, structura ta genetică, stilul de viață, nivelul de stres, toate influențează și determină nevoile tale de hrană.

E o călătorie  în care alegi să trăiești conștient și întru respect pentru sănătatea ta, natură și viitorul planetei și al copiilor noștri.

Opțional

Tehnici pentru eliberarea stresului, exerciții de respirație cu Maria Niculiu

Profil ayurvedic și ghidaj nutritional adecvat tipologiei.

Behavioural outcome: STABILIZAREA

Modalități practice de a te hrăni

 pentru energie, digestie bună , hormoni echilibrați, claritate mentală

Ce facem

Consumul de proteine vegetale va facilita îmbunătățirea  compoziției corporale și reducerea atât a greutății corporale, cât și a rezistenței la insulină

Înlocuim zahărul adăugat, ascuns și alimentele procesate care provoacă perturbarea metabolismului glucidelor

Reducem povara alimentelor inflamatorii asupra corpului în timp ce integrăm alimente nutritive care vor stabiliza nivelul glicemiei

Ce înveți

Să îți compui un meniu predominant vegetal echilibrat si nutritiv adaptat  nevoilor tale nutriționale

Alimentele integrale, naturale, nutritive ce asigură nutrienții necesari și enzimele vitale

Să navighezi printre etichetele produselor și să le recunoști pe cele care își atribuie necuvenit pretenții de sănătate

Ce primești

Plan personalizat de suplimente fitoterapeutice și și adaptogene

Rețete simple și hrănitoare

Metode de optimizare a folosirii vegetalelor pentru evitarea risipei

Ghid obiceiuri minimaliste ușor de integrat ce ți aduc simplitate și sănătate

  • Anamneza completă
  • Interpretare jurnal alimentar
  • Plan alimentar integrabil realist în viața ta
  • 3 întâlniri individuale la 2 săptămâni
  • Resurse teoretice trimise pe email
  • Plan de suplimente personalizat
  • Suport între întâlniri
  • Natural Antiaging Tips
  • Întâlnire de încheiere
  • Întâlnire de stabilizare Q&A

Și poate cel mai mare beneficiu

Odată ce vei descoperi savoarea și puterea vegetalelor vei fi motivat să-ți redefinești farfuria centrată pe produse animale –  abordarea tipică cu care am fost cei mai mulți dintre noi obișnuiți într-un mod nutrititiv, realist, sustenabil 

Odată eliberat de povara hranei nesănătoase, vei putea să privești spre celelalte aspecte ale vieții unde ai de lucru.

Te aștept să testezi alături de mine cum se simte sănătatea cu mai multe vegetale în farfurie

Programează prima întâlnire și primești ghidul

 Minimalist plant based

Te poți opri în orice moment în primele 14 zile și primești diferența înapoi pentru serviciile nelivrate.

Întrebări frecvente

Indiferent care este motivul, adoptarea unui stil de viață centrat pe vegetale  poate îmbunătăți starea de sănătate  și poate preveni riscul de boli cronice precum cancerul, diabetul, bolile de inimă, Alzheimer, accident vascular cerebral, boli de rinichi și boli cronice ale căilor respiratorii inferioare, cum ar fi BPOC. In plus poți fi motivată de un demers etic, ecologist.

Majoritatea bolilor apar când ultima picătură umple paharul, aceasta poate fi stressul, alimentația, adicții de substanțe, pe scurt obiceiuri nepotrivite de-a lungul anilor. Restabilirea funcționalității și creșterea rezilienței organismului prin o alimentație optima, funcțională vor împiedica dezechilibrarea balanței chiar dacă în viața ta, ca a tuturor de altfel vor apărea situații accidentale de stress acut, agenți externi de tip accidente, infecții, viruși.

Natura ne pune la dispoziție nutrimente care pot restabili acest echilibru.

Dietele bazate pe vegetale au un spectru larg ce include diferite modele de dietă, flexitarian, pesco-vegetarian, lacto-vegetarian, ovo-vegetarian, lacto-ovo-vegetarian, și diete bazate pe alimente negătite. Definirea dietelor bazate pe vegetale pune accentul pe grupele alimentare incluse și favorizate, încurajarea consumului alimentelor integrale, pe bază de plante și descurajarea consumului de carne, produse lactate și ouă, precum și toate alimentele rafinate și procesate.

Proporția în care vei menține unele alimente de origine animală depinde de condiția ta de sănătate și etapa fiziologică de vârstă.

Dimpotrivă economisiți bani cu o dietă simplă. Iata de ce:

  • Multe alimente pe bază de plante sunt mai ieftine decât cele pe bază de animale.
  • Cumperi doar porțiile potrivite pentru tine.
  • Organismul tău beneficiază de toți nutrienții, așa că nu mai ai pofte de mâncare și nu mai mănânci în exces.
  • Nu ai nevoie de cărți de bucate scumpe sau de echipamente speciale de bucătărie.
  • Poți pregăti și stoca în frigider.

Un stil de viață Plant based – consumul de mai multe plante și mai puține produse de origine animală – vă poate îmbunătăți glicemia și sensibilitatea la insulină. Rezistența la insulină apare atunci când grăsimea împiedică insulina să faciliteze introducerea glucozei (zahărul) în celulele musculare.

Nivelurile mai scăzute de grăsimi din sânge, în special grăsimile saturate, pot îmbunătăți rezistența la insulină.

Dieta bazată pe alimente cu încărcătură glicemică scăzută prezinta avantajul absorbției mai lente a carbohidrațior și ulterior fluctuații mai mici ale glicemiei, cu un control glicemic bun

De exemplu, Un studiu condus în România la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara a rezultat în concluzii similare studiilor relevante în ce privește beneficiile dietei Mediteraneene pentru întârzierea terapiei medicamentoase la pacienții cu T2DM și prezervarea funcției celululei beta-pancreatice. Comparativ cu o dietă convențională, grupul ce a adoptat MD a obținut rezultate superioare în ce privește CA, HDLc și TGL implementarea MD ca preferabilă a fi instituită precoce pentru terapia precoce a persoanelor cu T2DM (link articol)

Fiecare călătorie de modificare a comportamentelor alimentare depinde de existența unei afecțiuni și de factorii individuali ce favorizează sau blochează procesul de transformare. Există diferite modele și teorii care descriu procesele și factorii implicați în schimbarea comportamentului. Un astfel de model cunoscut sub numele de modelul „stadiilor schimbării” sau „modelul transteoretic” a fost dezvoltat inițial pentru a ajuta pacienții în timpul renunțării la fumat. Cu toate acestea, a fost extins pentru a descrie procesul de schimbare a comportamentului de sănătate. Teoria recunoaște că schimbarea comportamentului este un proces, care are loc în etape. Modelul descrie 6 etape. Pacienții pot sări peste etape, să treacă rapid prin etape sau să rămână într-o anumită etapă pentru un timp (1). Dacă ai ajuns aici, te afli în una din următoarele etape

  1. Pregătire (gata) – ești conștient de necesitatea de a face o schimbare într-un comportament problematic și intenționezi să iei măsuri în următoarea 1 lună. Poate că ai început deja să faci pași mici spre schimbarea comportamentului.
  2. Acțiune – Ai făcut o schimbare în ultimele 6 luni, dar nu ai atins încă obiectivul țintă sau nu ai atins acest lucru în mod constant timp de 6 luni.
  3. Întreținere – Ai atins și ai susținut noul comportament timp de cel puțin 6 luni și lucrezi pentru a preveni recidiva.
  4. Recidivă – Ai revenit la vechiul comportament, nereușind să mențină schimbarea.

De ce scriu toate astea? Pentru că încă nu te cunosc și nu știu unde te afli. Vom  descoperi împreună în sedinta primară și atunci vom știi și cât va dura colaborarea noastră. Fiecare etapă necesită 2 sedințe, si vei intra în cea potrivită ție

Prima ședință de evaluare are un cost de 250 lei.Propunerea mea este de o asumare a unui program de 4 ședințe la două săptămîni, apoi în funcție de etapa în care te afli, ce obiceiuri de hrănire ai putem lucra suplimentar.Am creat acest program pentru ca tu să-ți asumi responsabilitatea și să înțelegi că schimbarea necesită timp, iar eu voi fii acolo pentru tine.

Da, costul unei ședințe individuale este de 23o lei, în afara de întâlnirea inițială care are o durata de 90 min și un cost de 250 lei.